Seks baha'ier arrestert i Iran

PRESSEMELDING

Seks baha'ier arrestert i Iran.        
Én arbeidet for Shirin Ebadis menneskerettighetsorganisasjon

Minst seks baha'ier ble arrestert i Teheran 14. januar, blant dem en kvinne som arbeider i menneskerettighetsorganisasjoner tilknyttet nobelprisvinner Shirin Ebadi.  

Ifølge rapporter fra Iran ble de seks arrestert etter at statlige sikkerhetsfolk gjennomførte razzia i hjemmene til minst 11 baha'ier. I løpet av raidene konfiskerte de baha'i-bøker og andre eiendeler som PC'er og fotografier. Blant de arresterte er Jinous Sobhani som arbeidet som assistent for en organisasjon til forsvar for mineofre og for et menneskerettighetssenter. Begge er grunnlagt av Ebadi. 

"Arrestasjonene reflekterer ikke bare den alvorlige situasjonen for baha'iene i Iran, men også den generelle menneskerettighetssituasjonen i landet," sier Diane Ala'i, representant for Det Internasjonale Baha'i-samfunnet ved De Forente Nasjoner i Geneve. "Så vidt vi vet ble alle arrestert primært fordi de er baha'ier."

Ala'i peker på at koblingen til Ebadis organisasjoner understreker alvoret i situasjonen i Iran hvor myndighetene synes oppsatt på å kvele ethvert uttrykk av viktigheten av menneskerettigheter og religionsfrihet. 

Baha'i-samfunnet i Iran utgjør den største religiøse minoriteten i landet med omkring 300.000 medlemmer. Medlemmene av denne yngste verdensreligionen har i en årrekke vært utsatt for systematiske forfølgelser i regi av myndighetene. Senest for en måned siden ble disse forfølgelsene igjen fordømt av FNs Generalforsamling. 

Nylig oppfordret også Europaparlamentet de iranske myndighetene til å frigi syv bahá'íer som i over et halvt år har vært holdt i Evin fengslet i Teheran, utan tiltale. Det skjedde som del av Europaparlamentets resolusjon om demokrati og menneskerettigheter. 

For mer informasjon:

Baha'i-samfunnets external affairs-representant Britt Strandlie Thoresen, tlf. 95214173

Nettsider: 

  • http://www.news.bahai.org/story/688
  • http://bahainews-uk.info/2009/01/16/european-parliament-appeals-to-iran-to-release-bahai-prisoners/
  • http://question.bahai.org/
  • www.bahai.org
  • www.bahai.no

CNNs nettartikkel:

  • http://edition.cnn.com:80/2009/WORLD/meast/01/16/iran.bahai.arrests/index.html

 

Vennlig hilsen

Baha'i-samfunnets Informasjonskontor

Thor Henning Lerstad

tlf 22 55 95 85 / 950 42 722

Nasjonalt Åndelig Råd