Nytt rettsmøte mot sju baha’i-ledere i Iran 7. februar. Baha’ier i Norge møtes i bønn av frykt for deres liv.

PRESSEMELDING

B A H A ’ I - S A M F U N N E TIN O R G E

Holmenkollveien 26A, 0376 Oslo

Tlf 950 42 722

Pressemelding 4. februar 2010

De sju bahá’íene som står tiltalt i retten i Teheran.

De sju bahá’íene som står tiltalt i retten i Teheran.

Nytt rettsmøte mot sju baha’i-ledere i Iran 7. februar 

Baha’ier i Norge møtes i bønn av frykt for deres liv 

Baha’ier i Norge som i resten av verden, frykter for sine trosfellers liv i Iran. Førstkommende søndag, 7. februar, er det nytt rettsmøte for sju baha’i-ledere i Teheran som har vært fengslet uten lov og dom i to år. Samme dag samles baha’ier over hele verden i forbønn for sine trosfeller, også flere steder i Norge. 

Baha‘iene i Iran utgjør den største religiøse minoriteten i Iran med over 300.000 medlemmer. Forfølgelsene mot dem har økt det siste året. 

De er også regnet blant syndebukkene for uroen i Iran siden valget sist sommer. For fire uker siden, 3. januar, ble 10 baha’ier arrestert. Det fryktes nå at myndighetene skal bruke dette som påskudd for å gå hardere frem mot de sju bahá'í-lederne. De sju lederne har fungert som en ad-hoc-komité for å administrere baha’i-samfunnet, hele tiden i full åpenhet overfor myndighetene. 

I sin parodi på rettferdighet har myndighetene anklaget de sju for ”spionasje”, ”religiøse fornærmelser”, ”propaganda” og for ”å spre korrupsjon på jorden” som alene kan straffes med døden, ifølge den iranske straffeloven. Påstandene er så hinsides all fornuft at de klart demonstrerer at myndighetene ikke har noen annen agenda enn religiøs forfølgelse. 

Det første rettsmøtet mot de sju bahá’íene, to kvinner og fem menn, ble holdt i lukket rett 12. januar hvor de benektet alle påstandene mot dem. 

Vi frykter at rettssaken mot dem vil være useriøs med et resultat som er bestemt på forhånd. Regjeringen, eller ultrakonservative elementer innenfor regjeringen, kan komme til å bruke urolighetene i Iran som et påskudd for ekstreme dommer mot de uskyldige fangene. 

Mer informasjon:

  • Bahá'í World News Service
  • Bahá'í Norge
  • The Bahá’í Question - Cultural Cleansing in Iran 

Tidligere norske pressemeldinger

Vi kan også vise til en halvtimes TV-dokumentar på den engelskspråklige indiske nyhetskanalen News X om forfølgelsene av bahá'íer i Iran. Denne innholder også et intervju med fredsprisvinner Shirin Ebadi og noen slektninger av de syv bahá'íene.

Kontaktpersoner: 

  • Baha’i-samfunnets External Affairs-representant, Britt Strandlie Thoresen, tlf. 95 21 41 73 
  • Baha’i-samfunnets Informasjonskontor, Catherine Gonsholt Ighanian, tlf. 41 44 18 03 
  • Formann i Nasjonalt Åndelig Råd for Bahá’íer i Norge, Shahla A. Bahrami, tlf. 977 39 270, 90 18 73 77

 

Vennlig hilsen 

Baha’i-samfunnet i Norge 

Thor Henning Lerstad, sekretær 

Tlf. 950 42 722

Nasjonalt Åndelig Råd