Fengslede bahá'í-ledere møtte i retten - –saken utsatt igjen

PRESSEMELDING

B A H Á ' Í - S A M F U N N E T  I  N O R G E

Holmenkollveien 26A, 0376 Oslo

Tlf 41 44 18 03

Pressemelding 7. februar 2010

Fengslede bahá'í-ledere møtte i retten - saken utsatt igjen

De syv bahá'í-lederne som har sittet fengslet uten lov og dom i to år, møtte i retten igjen i dag, søndag 7. februar. For andre gang ble saken utsatt – denne gangen uten at det ble gitt en ny dato for neste høring. Bahá'í International Community melder at høringen varte én drøy time, og at ingen av de pårørende fikk slippe inn i rettssalen.

Det første rettsmøtet mot de syv bahá’íene, to kvinner og fem menn, ble holdt i lukket rett 12. januar i år, hvor de nektet for alle beskyldningene som er fremsatt mot dem. De syv bahá'í-lederne, Fariba Kamalabadi, Jamaloddin Khanjani, Afif Naeimi, Saeid Rezaie, Mahvash Sabet, Behrouz Tavakkoli og Vahid Tizfahm, har fungert som en ad-hoc-komité for å administrere bahá’í-samfunnet, hele tiden i full åpenhet overfor myndighetene.

Bahá’íene i Iran utgjør den største religiøse minoriteten i Iran med over 300.000 medlemmer. Forfølgelsene mot dem har økt det siste året. De er også regnet blant syndebukkene for uroen i Iran siden valget sist sommer. I sin parodi på rettferdighet har myndighetene anklaget de syv for «spionasje», «religiøse fornærmelser», «propaganda» og for «moralsk forfall» - som hvert punkt alene kan straffes med døden, ifølge den iranske straffeloven. Påstandene er så hinsides all fornuft at de klart demonstrerer at myndighetene ikke har noen annen agenda enn religiøs forfølgelse.

Bahá’íene i Norge frykter for sine trosfellers liv i Iran og samlet seg i helgen til bønn en rekke steder i landet. Norske bahá’íer frykter at rettssaken mot de syv vil være useriøs med et resultat som er bestemt på forhånd. Regjeringen, eller ultrakonservative elementer innenfor regjeringen, kan komme til å bruke urolighetene i Iran som et påskudd for ekstreme dommer mot de uskyldige fangene. For fem uker siden, 3. januar, ble 10 baha’ier arrestert. Det fryktes nå at iranske myndigheter skal bruke nettopp disse nye arrestasjonene som påskudd for å gå enda hardere frem mot de syv bahá'í-lederne.

I Stortingets spørretime i slutten av januar tok Morten Høglund (FrP) opp rettssaken mot de syv og forfølgelsen av bahá’íene i Iran. Han presiserte bl.a. at de har blitt nektet juridisk bistand og at deres advokat, fredsprisvinner Shirin Ebadi, har blitt nektet tilgang til saksdokumenter og blitt trakassert og truet fordi hun har påtatt seg saken. Utenriksminister Jonas Gahr Støre svarte at han deler bekymringen:  

”Rettssaken mot de syv Baha’i lederne som startet 12. januar i år, etter en rekke utsettelser, er urovekkende. Norske myndigheter har gjentatte ganger tatt opp Baha’ienes sak med iranske myndigheter. Senest 19. januar i år tok Norge opp Baha’ienes situasjon og Irans forpliktelse til å respektere religions- og trosfrihet. Norge sluttet seg også til EUs erklæring av 12. januar i år hvor vi protesterer på behandlingen av Baha’iene i Iran, fordømmer forfølgelse av religiøse minoriteter og sterkt anmoder om en fri og rettferdig rettergang for de syv tiltalte Baha’i lederne. Regjeringen vil fortsette å følge nøye med på hvordan situasjonen for Baha’iene utvikler seg i Iran. Vi har et godt samarbeid med Baha’i samfunnet i Norge og samarbeider som nevnt nært med EU og andre land i vår tilnærming til den alvorlige menneskerettighetssituasjonen i Iran.”

Mer informasjon:

  • Bahá'í World News Service
  • Bahá'í Norge
  • The Bahá’í Question - Cultural Cleansing in Iran 

Tidligere norske pressemeldinger

Vi kan også vise til en halvtimes TV-dokumentar på den engelskspråklige indiske nyhetskanalen News X om forfølgelsene av bahá'íer i Iran. Denne innholder også et intervju med fredsprisvinner Shirin Ebadi og noen slektninger av de syv bahá'íene.

Kontaktpersoner: 

  • Baha’i-samfunnets External Affairs-representant, Britt Strandlie Thoresen, tlf. 95 21 41 73 
  • Baha’i-samfunnets Informasjonskontor, Catherine Gonsholt Ighanian, tlf. 41 44 18 03 
  • Formann i Nasjonalt Åndelig Råd for Bahá’íer i Norge, Shahla A. Bahrami, tlf. 977 39 270, 90 18 73 77

 

Vennlig hilsen 

Baha’i-samfunnet i Norge 

Catherine Gonsholt Ighanian

Baha’i-samfunnets Informasjonskontor

Tlf. 41 44 18 03

Nasjonalt Åndelig Råd