Shaili underviste om bahá'í til alle 10.-klassingene på skolen sin

- Jeg synes ikke at KRLE-boken omtaler bahá'í-troen så ”fint”. Ikke at det står noe negativt, men hvis jeg ikke var bahá'í ville jeg kanskje tolket det på en annerledes måte. Det er også en hovedgrunn til at jeg ønsket å presentere bahá'í troen til klassen min.

Som tenkt så gjort. Shaili Aminzadeh, 15 år, fra Stavanger ga sin versjon av bahá'í-troen til sin 10. klasse på Skeiene Ungdomsskole. Resultatet ble så vellykket at hun ble spurt om å holde presentasjonen sin i alle klassene i 10. trinn på Skeiene.

Shaili – med armen i været bakerst - sammen med medelever på Skeiene Ungdomsskole hvor hun underviste om troen sin, bahá'í, for alle 10.-klassingene.

Shaili – med armen i været bakerst - sammen med medelever på Skeiene Ungdomsskole hvor hun underviste om troen sin, bahá'í, for alle 10.-klassingene.

Bahá'í er pensum i 10. klasse

Bahá'í-troen er en del av pensum i KRLE-faget i 10. klasse. Den yngste verdensreligionen, bahá'í-troen, presenteres gjerne sammen med Sikhismen, mormonkirken og Jehovas vitner. 

- Jeg ble litt usikker når bahá'í troen sto ved siden av de andre fordi bahá'í troen ikke er en sekt, men en selvstendig religion, sier Shaili. 

Det ble en fin opplevelse å fortelle medelevene om bahá'í, forteller hun: - Jeg kan ikke beskrive hvor mye glede hele denne prosessen har gitt meg, å gå rundt i klasser å undervise om noe som gir meg så mye kjærlighet i hverdagen. 

Mange elever ber om svar om bahá'í-troen

Omtrent hver eneste dag på vårparten får bahá'íer over hele landet spørsmål fra 10.-klassinger som har valgt å gjøre en oppgave om bahá'í.  Spesielt ofte bruker skoleelever kontaktskjemaet på bahai.no for å få svar på spørsmål. 

Shaili bestemte seg for å bli bahá'í i april i fjor. 

- Det jeg setter mest pris på ved bahá'í troen er den enhetstanken som har blitt en del av meg, sier Shaili. 

- Bahá'í troen er ikke bare et livssyn jeg tror på, det har blitt en del av meg og identiteten min, og det setter jeg stor pris på. Jeg føler jeg har funnet sannheten i livet. Troen gir meg mål og mening som jeg kommer til å leve opp til resten av livet mitt. 

Spørsmål til Shaili

Shaili fikk mange spørsmål fra elevene. Her er noen av spørsmålene med svarene hun ga: 

Spørsmål: Hvorfor ble Bahá’u’lláh forfulgt og levde i eksil?
Shailis svar: Fordi forholdene mellom Islam og bahá'í-troen ligner på forholdene mellom kristendommen og jødedommen da Jesus kom og sa han var Messias. Kunnskapen og budskapet hans ble ikke akseptert i det islamske landet Iran, særlig med tanke på at han sa at han var den nye budbringeren og muslimer tror på at Mohammed er den siste.

Spørsmål: Hvorfor tallet 9? Hvorfor er det et tall som blir brukt mye i troen? 
Shailis svar: Tallet 9 symboliserer enhet fordi alle tallene ”passer inn” i tallet 9. Og en litt mer komplisert forklaring er at ordet ”Bahá” som betyr Herlighet utgjør tallet 9 i det arabiske tallsystem.

Spørsmål: Jeg ser på kalenderen deres at dere har mange helligdager og at dere burde ta fri fra skole og jobb; praktiserer du dette? Og hvorfor skal man være hjemme på disse dagene?
Shailis svar: Man burde være hjemme for å være sammen med familie og venner på helligdager, for eksempel Naw Rúz, men fordi jeg går på skole kan jeg ikke alltid få fri.

Spørsmål: Hvilken kalender går du ut ifra, ser du ut ifra den gregorianske kalenderen eller bahá'í kalenderen?
Shailis svar: Det er ikke ofte jeg går ut ifra bahá'í kalenderen, men noen gang er det en fin oversikt å se i hvilken måned vi er i utifra bahá'í-kalenderen. Men verden rundt meg følger gregoriansk kalender, derfor holder jeg meg mest til den.

Spørsmål: Hva vil du si er forskjellen mellom bahá'í troen og kristendommen?
Shailis svar: Det som er forskjellen er at vi bahá'íer tro på at alle religioner er én, og alle disse religionene kommer fra en og samme Gud. Vi tenker at det fungerer som en bok med forskjellige kapitler. Eller som første og syvende klasse. Alle trenger første klasse for å kunne klare seg i syvende, all kunnskapen i de andre klassene er viktige, men nå er tiden inne for i å gå videre og lese kapittelet for i dag som er Bahá'í-troen. Og vi tror at igjen om 1000 år kommer en ny budbringer. Derfor har bahá'íene veldig stor respekt for de andre religionene og dens budbringere. 

Spørsmål: Hvem er den øverste lederen i bahá'í-troen? 
Shailis svar: Vi har ikke noe presteskap i bahá'í troen, så det finnes ikke noen "øverste leder”. Vi har en administrasjon. Den består av lokale åndelige råd, Nasjonalt Åndelig Råd og på toppen Det Universelle Rettferdighetens Hus. I alle disse rådene er det ni valgte medlemmer så det ikke er én som styrer alt, men råd.

Spørsmål: Ber du obligatorisk bønn hver dag?
Shailis svar: Hvis jeg er helt ærlig så skjer det at jeg glemmer det, men jeg prøver å huske det og gjøre det til en hverdagsrutine.

Shailis powerpoint-presentasjon om troen kan lastes ned her.

Thor Henning