Årsmøte om å bidra til sosial forvandling

Å bidra til sosial forvandling, ungdommenes rolle, pulserende familier og barns undervisning var blant overskriftene på bahá’í-samfunnets årsmøte på Rælingen Trivselssenter 26-27 april. Delegater fra hele landet deltok.

Årsmøtet – og bahá’íene generelt – er preget av håp og optimisme til tross for at «uværet raser i verden». Bildet viser de fleste deltagerne på årsmøtet.

I et hemmelig valg preget av meditasjon og bønn - uten noen form for nominasjoner, omtale av kandidater eller valgkamp - stemte de 38 delegatene på ni personer som de ønsket skulle utgjøre medlemskapet på bahá’í-samfunnets øverste, nasjonale organ, Nasjonalt Åndelig Råd, for det kommende året. Personene med flest stemmer ble valgt.

Valg på Nasjonalt Åndelig Råd

Valgresultatet ble Elham Afnan, Bærum, Behnam Bahrami, Arendal, Nazila Dabestani, Oslo, Keyhan Ighanian, Bærum, Mehran Jazbani, Stavanger, Martine Lerstad, Lillestrøm, Thor Henning Lerstad, Lillehammer, Arsalan Moghen, Drammen og Riaz Rafat, Bærum.

Global læringsprosess

Dette trekløveret fra Rogaland - Elina, Kitt og Jeanette med bakgrunn fra Norge, Iran og USA - er ivrige for å lære om hvordan de, i samarbeid med andre interesserte, kan bidra til å gjøre livet bedre for både barn, ungdom og voksne.

Verdens tilstand og behov satte tonen for årsmøtet som i rådslagningen handlet mest om de praktiske skrittene som tas i Norge for å fremme et bedre samfunn for alle. En veiledning i denne prosessen er en «niårsplan» (fra 2022-2031) med klare mål. Det globale perspektivet ble ved innledningen av årsmøtet satt ord på, inspirert av ridván-budskapet fra bahá’í-samfunnets øverste, internasjonale organ, Det Universelle Rettferdighetens Hus.

Ridván-budskapet sier blant annet:
«Niårsplanen avhenger av en omfattende global læringsprosess som er like så effektiv i Bolivias høylandsområder som i Sydneys forsteder. Denne læringsprosessen har gitt opphav til strategier og handlinger som kan tilpasses enhver sammenheng. Den er systematisk. Den er organisk. Den er altomsluttende. Den skaper forbindelser, blomstrer til dynamiske forhold – mellom famillier, mellom naboer, mellom ungdom og mellom alle som er rede til å bli forkjempere i dette herlige foretagende. Den løfter samfunn som er breddfulle av potensial. Den gjør det mulig å realisere høye ambisjoner hos mennesker som er blitt holdt adskilt av geografi, språk, kultur eller indoktrinering, men som nå har hørt og svart på Bahá’u’lláhs allmenne appell om «uopphørlig å bestrebe seg på å gjøre livet bedre for hverandre». Og den avhenger fullstendig av den opplivende kraften i Guds ord – denne «forenende kraft» som «beveger sjelene og er den sammenbindende og regulerende kraft i menneskehetens verden» – og av den vedvarende handling som den inspirerer til.»

Ydmyk holdning av læring

En pedagogisk prosess rettet mot både barn, ungdom og voksne, gjerne kalt «instituttprosessen», er kjernen i den læringsprosessen sitatet viser til og som skjer over hele Norge. Læringen appellerer til en ydmyk holdning hvor deltagerne er mer opptatt av være åpne enn å ha rett og som ser alle mennesker, uavhengig av religiøs eller politisk overbevisning, som mulige samarbeidspartnere.

Statistikken i årsrapporten for det norske bahá’í-samfunnet viser at det ved utgangen av bahá’í-året (20. mars) var 353 kjerneaktiviteter (barneklasser, juniorungdomsgrupper, studiesirkler og andaktsmøter) i Norge med totalt 1719 deltagere, hvorav 877 ikke er bahá’íer.


Temaer som sosial forvandling, ungdommenes rolle, pulserende familier og barns undervisning ble rådslått om på årsmøtet.

Årsrapporten kommenterer: «Totalt sett har mange av læringsspørsmålene handlet om temaet forvandling og hvordan vi observerer den, side ved side med de nettverk vi tjener sammen med, hvordan vi etablerer et veiledermannskap, og hvordan instituttet bidrar med å bygge kapasitet til å skape høyere nivå av konsensus rundt temaer som fred, familieliv, et sammenhengende liv, utdanning, oppdragelse av barn, hensikten med livet, for å nevne noen få.»

Svaret på demokratier og samfunn som brytes ned

Ivrige sjeler i Bahá’í Forlag, Turid, Helge og Unn, solgte bahá’í-litteratur som fås kjøpt på Forside - Baha’i Forlag Norge og som er tilgjengelig på nettet: Bahá'í online-bibliotek

«Hver dag ser vi skremmende tegn på at demokratier og samfunn brytes ned. Hva kan svaret vårt være? Kan det være noe bedre enn å bygge samfunn som i praksis viser at det finnes alternativer?,» kommenterer årsrapporten for bahá’í-samfunnet i Norge som ble lagt fram for årsmøtet.

Hovedmålet i niårsplanen er «å frigjøre troens samfunnsbyggende kraft i stadig større omfang». Det skjer i beskjedent omfang i Norge sammenlignet med mange steder ellers i verden, men likevel merkbart, i dag med størst intensitet i Buskerud og Rogaland.

Årsmøtet – og bahá’íene generelt – er preget av håp og optimisme til tross for at «uværet raser i verden», slik ridván-budskapet uttrykker det. Oppfordringen fra Det Universelle Rettferdighetens Hus til verdens ca åtte millioner bahá’íer er: «Etter hvert som oppløsningen av en sørgelig mangelfull verdensordning skyter fart i alle deler av planeten og gir opphav til håpløshet, forvirring, fiendskap og usikkerhet, må vennene overalt ha forvissede hjerter, klartskuende øyne og stødige føtter mens de tålmodig og offervillig arbeider for å oppføre en ny ordning i dens sted.»

Bahá’íene er overbeviste om at «menneskeheten har fått nytt liv», at «alle ting er nå gjort nye». Sagt på en annen måte: «Vi står på terskelen til en tidsalder med krampetrekninger som forkynner dødskampen for den gamle orden og fødselsveene for den nye.»  

Thor Henning