Sigrid: - Faste gir meg glede og innsikt

-Fasten er en helt spesiell tid. Det er en tid med tilgang til dypere meditasjon og refleksjon over livet. 

- Ikke minst gir fasten en dypere kontakt med sjelens uendelig glede, harmoni og fred, sier Sigrid Leinum.

- Ikke minst gir fasten en dypere kontakt med sjelens uendelig glede, harmoni og fred, sier Sigrid Leinum.

Det sier Sigrid Leinum, 56 år, en av over fem millioner bahá'íer verden over som møter våren med fastetid.

Sigrid ble bahá'í da hun var 25 år gammel. Hun er sykepleier og yogalærer og jobber nå som miljøterapeut for ungdom under barnevernet. Hun bor i Bærum og har fire voksne barn.

Sigrid har fastet fra hun var 25 år bortsett fra de årene hun var gravid eller ammet.

Bahá'í-fasten varer i 19 dager, fra 2. til 20. mars. Denne perioden sammenfaller med bahá'í-måneden Alá - som betyr opphøyethet – og som blir etterfulgt av bahá'í nyttår, Naw-Rúz.  Det er en tid for bønn, meditasjon og åndelig forfriskning.

Fra soloppgang til solnedgang, eller fra klokka 06 til 18, avstår bahá'íer mellom 15 og 70 år fra både mat og drikke. Unntatt er syke, gravide, kvinner som ammer, de som er på reise.

Trodde faste var umulig

-Første gang jeg skulle faste, trodde jeg det nesten var umulig å gjennomføre, sier Sigrid.

- Jeg ble veldig overrasket. Sulten kommer i løpet av dagen, men så avtar den, og jeg opplever at jeg har mye energi tross ingen inntak av mat og drikke. Jeg kunne f.eks. ta lange skiturer og allikevel ha bra med energi. Det som også er godt med fasten er at en slipper å bruke så mye tid på å lage og spise mat på dagtid. Og så setter jeg så stor pris på maten kl. 18.

-Hva er mest utfordrende?

-Det vanskeligste med fasten, må være fastens siste dag......at det er et helt år til neste gang. Jeg føler meg fornyet, klarere, mere harmonisk. Jeg får mer glede, innsikt og takknemlighet over livet. Når jeg faster opplever jeg forbindelsen til sjelen min mye sterkere. Det er som om mat sløver kontakt med ånd og sjel.

Starter fastedagen med Smoothie

-Hva spiser du?

-Hva jeg spiser om morgenen varierer fra år til år. I år tenkte jeg å lage en sunn smoothie. Drikker også godt med vann før kl. 06.00. Når jeg bryter fasten om kvelden spiser jeg en god, sunn, lettfordøyelig middag.

-Er det fellesmåltider under fasten?

-Det er veldig hyggelig å bryte fasten sammen med andre. Det å komme sammen å ha bønnestund og spise sammen er et stort høydepunkt.

-Hvordan er "morgenritualet" ditt?

-Når jeg står opp om morgenen er det bønn, meditasjon og yoga, enten før eller etter jeg har spist- helst før.

Fasten gir dypere kontakt med meg selv

-Hva gir mest mening med fasten? 

-Det er å gå enda dypere inn i eksistensielle spørsmål og opplevelse av hvorfor jeg er her på jorda, hva min oppgave er og å få klarhet i hvor veien går videre. Jeg merker tydeligere mine gamle mønstre som hindrer meg i å utfolde meg. Og ikke minst gir fasten en dypere kontakt med sjelens uendelig glede, harmoni og fred. En følelse av lykksalighet.

-Hva er reaksjoner fra familie og venner på at du faster?
-Mine barn er vant med foreldre som faster, så det er helt naturlig for dem. Alle mine venner synes det er flott at jeg faster.

-Kan faste anbefales?
- Jeg anbefaler alle som har en åndelig lengsel å faste, uansett religion og tro, sier Sigrid Leinum.
……………………………….

Et par bahá'í-sitater om faste:

“Faste er årsak til at mennesket blir vekket. Hjertet blir ømt, og menneskets åndelighet øker. Dette bevirkes av den kjensgjerning at menneskets tanker begrenses til å ihukomme Gud, og ved denne oppvåkning og stimulering følger det utvilsomt mønstergyldige fremskritt.”

“Denne materielle faste er et ytre tegn på den åndelige faste. Den er et symbol på selvbeherskelse, på at man avholder seg fra alle selvets lyster, antar åndens kjennetegn, henføres av himmelens åndepust og blir fyr og flamme av kjærlighet til Gud.”

Les mer om fasten her.  

Thor HenningFasten, Faste