Musikk til dikt av Tahirih, anfører for kvinnefrigjøringen

Den norske vokalsekstetten Nordic Voices framfører to verk av komponisten Lasse Thoresen i Paulus kirke i Oslo 22. september kl. 1300. De er basert på dikt av iranske Tahirih, en ledende skikkelse for kvinnefrigjøringen i Midtøsten på 1800-tallet.

Nordic Voices. Bilde fra Ultimas hjemmeside.

Nordic Voices. Bilde fra Ultimas hjemmeside.

Kvinners status i det historiske og det moderne Iran er fokus under arrangementet med norske og iranske utøvere under tittelen ”Iran – bak sløret”.

Programmet:
Lasse Thoresen: 
Riddle of the Twin Revelations (2018)
The Impatient Bride (2018)

Javid Afsari Rad:
Haftnava (Seven Tunes, 2016)
Baran (Rain, 2011)

Thoresen komponerte verkene for Oslo Internasjonale Kirkemusikkfestival i mars i år.  Han har benyttet iranske skalaer i komposisjonene. Teksten er basert på dikt av poeten Tahirih.  

Tahirih er en sentral skikkelse i bahá’í-troen, berømt for å være den første kvinne som anerkjente Báb, forløperen til Bahá’u’lláh. Modig fortalte hun om Bábs lære og forkynte visjonen om en ny tid for menneskeheten som også ville sikre likestilling mellom kvinne og mann. I 1848, på en konferanse i Badasht, markerte hun sin overbevisning på en revolusjonerende måte. Hun fjernet sløret sitt i nærvær av hele forsamlingen og skapte stor oppstandelse. Hun utfordret de etablerte makt- og tankestrukturene så radikalt i tekst og tale at hun fikk mektige fiender. I august 1852 ble hun henrettet. "Dere kan drepe meg når dere vil, men dere kan ikke stoppe kvinners frigjøring,” sa hun.

Lasse Thoresens komposisjoner fremhever motstandsånden som enkeltmennesker ofte må betale en høy pris for, og inviterer publikum til å sammenligne forholdene i dagens Iran med situasjonen for 170 år siden.

Lasse Thoresen. Foto: Bodil Maroni Jensen

Lasse Thoresen. Foto: Bodil Maroni Jensen

Javid Afsari Rad er en iransk komponist, santurspiller og multiinstrumentalist som har bodd i Norge i 30 år. Musikken hans er inspirert av både tradisjonell persisk musikk og den vestlige klassiske tradisjonen. Her stiller han med trioen sin med Harpreet Bansal (fiolin) og Tove Erikstad (cello) og bygger bro over de kulturelle skillelinjene.

Etter konserten 22. september på Ultima, Nordens største samtidsmusikkfestival, blir det arrangert en samtale med de involverte artistene. Senere denne lørdagen skal forestillingen Mitra på Black Box teater sette søkelyset på forholdet mellom musikk og kampen for ytringsfrihet i Iran.

Se også:
https://www.ultima.no/events/nordic-voices-javid-afsari-rad-trio

Mer om Tahirih:
http://bahaiteachings.org/tahirih-heroine-poet-feminist-martyr
https://bahai-library.com/martharoot_tahirih_pure_1938

Thor Henning