Mottar norsk litteraturpris etter 10 år i iransk fengsel

Mahvash Sabet. Foto: Bahá’í-samfunnet i Norge.

Mahvash Sabet (66), fra Iran, forfatter av «Fengselsdikt», er vinner av Ord i Grenseland-prisen. I september for to år siden ble hun løslatt etter 10 år i fengsel for sin tro og sitt engasjement som bahá’í. Sabet mottar prisen på åpningen av Litteraturfestivalen «Ord i Grenseland» i Gamlebyen i Fredrikstad torsdag 5. september.

- Innesperret i et av Irans tøffeste fengsler, skrev Mahvash Sabet poesi. Diktene ble skrevet på servietter og toalettpapir og takket være en rekke hjelpere ble Sabets tekster smuglet ut, redigert og utgitt som “Prison poems», skriver «Ord i Grenseland» om prisvinneren på sin nettside.  

- Diktene er historiske dokumenter over Sabets elendige soningsforhold, men er også unike portretter av iranske kvinners livsvilkår.  Ord i Grenseland ønsker å bidra til å gjøre hennes røst hørbar.

Noen av diktene hennes er utgitt på norsk, gjendiktet til norsk av forfatteren Arne Ruste, utgitt på Bokvennen Forlag. Boken, «Fengselsdikt», ble lansert i Oslo i mars 2017, resitert av Bahiyyih Nakhjavani og til musikk av komponisten Lasse Thoresen som hadde laget et musikalsk verk til diktene, skrevet for blant annet solofløyte, resitasjon og kor.

«Og her står jeg noen ganger
og ser opp på himmelen
stirrer gjennom den smale spalten
mellom to rustne stålplater
som stenger meg ute fra den vide himmelen.»
(Fra diktet «Og her står jeg noen ganger» av Mahvash Sabet)

Mer informasjon:

https://www.ordigrenseland.no/ord-i-grenselan-prisen

https://www.dagsavisen.no/demokraten/risikerer-livet-for-a-komme-til-gamlebyen-1.1578088?fbclid=IwAR3YQcm6sC_N2_HKyTIC9W7pBwMl_lEv2CtqXvlPMiv9iNZtmpdS20KXPi0

https://www.aftenposten.no/kultur/i/PQwM6/Mahvash-Sabet-tilhorte-Bahai-og-fikk-20-ars-fengselsstraff-i-Iran-Diktene-hennes-er-smuglet-ut-pa-dopapir-og-losark

https://news.bahai.org/story/1198/

http://bokvennen.no/boker/fengselsdikt