Intervju med Guro D. Wallace

Bahá'í-troens grunnlegger er 200 år:

 

– Fantastisk å få dele noe så vakkert

TENÅRING: Guro var 17 år da hun ble kjent med bahá'í-troen. Foto: PRIVAT

TENÅRING: Guro var 17 år da hun ble kjent med bahá'í-troen. Foto: PRIVAT

Guro Dobie Wallace (26) glemmer aldri det øyeblikket da hun bestemte seg for å bli bahá'í.

- Jeg var 17 år og hadde hørt om bahá'í-troen gjennom storesøsteren min, som erklærte seg som bahá'í ett år før meg. Hun hadde blitt kjent med troen gjennom en klassevenninne, forteller Guro.

Det som gjorde aller størst inntrykk på Bergens-jenta, var den tydelige forvandlingen hun så i søsteren. Gleden, tryggheten – og kanskje særlig ønsket om å bli et bedre menneske.

- Jeg stilte så mange spørsmål og kunne ikke forstå at hun plutselig hadde så mange gode svar, sier en smilende Guro.

Særlig det logiske ved at hjerte og hjerne skulle samarbeide, at tro og vitenskap må støtte hverandre, var noe som vekket unge Guros nysgjerrighet og interesse. Da søsteren inviterte henne med på bahá'í-sammenkomster, nølte hun ikke med å takke ja.

-Bahá'í-troen fikk frem det beste i meg

-Det var så viktig for meg at budskapet både var åndelig og logisk. Jeg merket at troen fikk frem det beste i meg. Det var umulig å fornekte Bahá'u'lláh, bahá'í-troens grunnlegger, og hans prinsipper.

Etter hvert innså Guro at hun ville erklære seg som bahá'í – bare ikke riktig ennå. Hun var jo midt i tenårene og var usikker på om dette var noe hun ville binde seg til nå, eller om hun burde vente til hun ble litt eldre.

- Samtidig var bahá'í-budskapet blitt så riktig. Jeg klarte ikke å la det ligge. På den tiden planla søsteren min å reise til Kina for en periode, for å støtte opp om bahá'í-samfunnet der. Jeg husker jeg satt alene hjemme etter å ha fulgt henne til flyplassen. Der og da bestemte jeg meg: Jeg ville også bli bahá'í. Det var ikke aktuelt å vente lenger, forteller 26-åringen om det følelsesladde øyeblikket.

 

SØSTRE: Guro Dobie Wallace (t.h.) og søsteren Borghild i Haifa for noen år siden. Foto: PRIVAT

SØSTRE: Guro Dobie Wallace (t.h.) og søsteren Borghild i Haifa for noen år siden. Foto: PRIVAT

Vokste opp i en kristen familie

Guro er vokst opp i en kristen familie og gikk i barnekor i kirken.

- Jeg synes fortsatt det er fantastisk å synge i kirken. Sannheten er at jeg føler meg som en bedre kristen etter at jeg ble bahá'í. Jeg har på en måte gått dypere inn i budskapet og forstått at Bahá'u'lláh er den lovede i alle religioner, forteller Guro og legger til:

- Det er det som er så fantastisk med å leve akkurat nå. I år feirer vi at det er 200 år siden Bahá'u'lláh ble født. Tenk så langt menneskene har kommet i løpet av denne tiden. Ikke bare feirer vi Bahá'u'lláh som Guds manifestasjon for vår tid, men også alt det han har brakt med seg, forteller 26-åringen – som i dag er sykepleierstudent og bor i Oslo.

Selve markeringen av 200-årsdagen for Bahá'u'lláhs fødsel skjer over hele verden og mange steder i Norge helgen 21-22 oktober.

 

Jobbet ved bahá'í-troens verdenssenter

Da Guro var 19 år, bestemte hun seg for å søke om å få tjenestegjøre ett år ved bahá'íenes verdenssenter i Haifa i Israel.

- Det var et fantastisk år, og jeg fikk en helt spesiell kjærlighet til Bahá'u'lláh. Vi var opp mot 600 frivillige fra 60-70 ulike nasjoner, som hadde det til felles at vi delte troen. Det betydde mer enn all verdens kulturforskjeller, forteller Guro.

Hun fikk kost og losji dekket hele året ved å vaske kontorer og andre lokaler. På fritiden studerte de troen sammen og besøkte alle de hellige stedene, deriblant Bahá'u'lláhs gravmæle.

- Fokuset var på tjeneste, men vi tilbrakte også tid på stranden, gikk turer og trente. Og tenk – et helt år uten baktalelse og alkohol! Og så utrolig gøy som vi hadde det, sier Guro med øyne som stråler over gode minner.

 

HAIFA: Guro foran gravmælene ved verdenssenteret i Israel. Foto: PRIVAT

HAIFA: Guro foran gravmælene ved verdenssenteret i Israel. Foto: PRIVAT

- Troen gir mening

Hun tror ungdomstiden hadde vært ganske annerledes om hun ikke hadde blitt kjent med bahá'í.

- Nå var ikke jeg en spesielt rampete jente. Det har alltid vært viktig for meg å være ærlig, for eksempel. Men jeg ser så mye vakkert i troens lære og lover – som blant annet det å lese skrifter morgen og kveld. Det gir så mening. Hvis man forholder seg til prinsippene, får man det godt med seg selv, og man blir beskyttet. Jeg har skjønt at lovene er en utrolig gave for å ha det godt både åndelig og fysisk. Har jeg først anerkjent Bahá'u'lláh og har tillit til ham, er det naturlig å ville følge hans budskap.

Guro har mange venner som ikke er bahá'íer. Hun blir glad når hun får snakke med dem om Bahá'u'lláh.

- Hvis folk spør, er det fantastisk å få dele noe så vakkert. Det er helt greit at ikke alle er enige. Ett av Bahá'u'lláhs viktigste prinsipper er at hvert menneske fritt må få søke etter det de mener er sant etter eget ønske. Alle mennesker er like mye verdt.

Guro forteller at uansett hva hun gjør og hvor hun er, så står bahá'í-troen i sentrum. For 26-åringen, som liker sang, musikk og naturopplevelser, er troen kilden alt springer ut fra.

- Det er selve kjernen i identiteten min. Bahá'u'lláh er en jeg kan vende meg til i bønn uansett hva jeg har på hjertet, og når ting er vanskelig. Tenk at en person født på 1800-tallet i Iran, talte om at kvinner og menn skulle være likestilt – og at tro og viten må gå hånd i hånd. Bahá'u'lláh måtte gjennomgå mye urettferdighet, tortur, fengsling og lidelse fordi han brakte et budskap om at verden kommer til å bli én – for at vi som individer og samfunn skal få det bedre.

Når bahá'íene i år feirer 200-årsjubileet for Bahá'u'lláhs fødsel, mener Guro at de har en mulighet til å vise takknemlighet for det profeten gjorde, ved å sette hans prinsipper ut i virkelighet.

Guro forteller at feiringen skal reflektere samhold, fellesskap og gjestfrihet – kjerneverdier i bahá'í.

- Bahá'u'lláh ofret hele livet sitt for verdens enhet. Bahá'íer over hele verden vil jobbe sammen for å vise hvor viktig det er å ha kjærlighet til alle mennesker og ha renhet i hjertet. «La gjerninger og ikke ord være deres pryd», sa han.

 

EKTEPAR: Guro Dobie Wallace og ektemannen Jahn Wallace. Foto: PRIVAT

EKTEPAR: Guro Dobie Wallace og ektemannen Jahn Wallace. Foto: PRIVAT

Deler troen med ektemannen

For to år siden giftet Guro seg med Jahn Wallace (opprinnelig fra Libanon), som også er bahá'í.

- Ingenting er bedre enn det, gløder en forelsket Guro.

De to finner mye trygghet i felles livsverdier.

– Bahá'í-troen er limet som binder oss sammen, noe som er større enn oss selv. Særlig er prinsippet om rådslagning verdifullt, ikke minst i ekteskapet. Selv om meninger kan være ulike, må man strekke seg mot et felles mål. Det kan alltids oppstå misforståelser, og kommunikasjon er en øvelse. Men det er når de åndelige prinsippene forsvinner at det oppstår konflikt og utrygghet. Det samme ser vi på verdensbasis. Derfor er det så viktig å øve seg på vennlighet, tålmodighet, respekt, tillit og tilgivelse.

 

- Alle religioner er sanne

Når folk spør hva bahá'í-troen egentlig går ut på, med tanke på at den er den yngste verdensreligionen, svarer Guro at det til alle tider kun har vært én Gud, at alle religioner er sanne og hadde sin hensikt i sin tidsepoke. Alle religionene har samme grunnprinsipper, men de sosiale lovene er tilpasset den tiden og kulturen den er kommet i.

- Det er på en måte som å gå fra trinn til trinn på skolen. Menneskeheten går fra barneskolestadiet til universitet. Vi som lever nå, befinner oss i en veldig spennende modningsprosess. Vi er fortsatt litt ungdommer i opprør, men samtidig skjer det mye bra. Ved å leve et bahá'í-liv, forsøker vi å være eksempler. Selv er jeg langt fra et perfekt menneske, men jeg har noe å strebe etter. Det er ikke alltid jeg klarer å følge alle prinsipper. Jeg husker da jeg var ny bahá'í. Gavmildhet­­ - det å løsrive seg fra ting - var en dyd jeg måtte jobbe litt ekstra med, sier en leende Guro.

- Da er det godt å vite at Bahá'u'lláh sier vi må være tålmodige med oss selv og andre.

 

FRA ALLE VERDENSHJØRNER: Guro (ute til høyre) omgitt av andre som også tjenestegjorde i Haifa. Foto: PRIVAT

FRA ALLE VERDENSHJØRNER: Guro (ute til høyre) omgitt av andre som også tjenestegjorde i Haifa. Foto: PRIVAT

Tror det er mulig å skape en bedre verden

Guro vet at det finnes mye fordommer mot religion i dag.

- Det er liksom litt klisjé å tro på Gud. Derfor kan det være lett å bygge mur rundt ting man snakker om. Men hvis alle tror det er mulig å skape fred og en bedre verden, vil det ha effekt, ved at det påvirker våre holdninger og handlinger, kontra det å miste alt håp. Og jo flere som velger å være håpefulle og positive, jo bredere når man ut. Hver og en av oss kan gjøre noe med våre liv og nære relasjoner. Det kan være i familie, ekteskap, på jobb, i vennegjengen eller i nabolaget.

Bahá'í-samfunnet i Norge har et aktivt miljø med lokale, regionale og nasjonale sammenkomster og aktiviteter, alt fra andaktsmøter, studiegrupper, barneklasser, juniorungdomsgrupper, ungdomskonferanser og en ukentlig sommerskole for alle aldre. Programmet og aktivitetene er åpne for alle som ønsker å bruke Bahá'u'lláhs prinsipper til å bidra til en bedre verden.

- Vi vil så gjerne at alle mennesker skal finne en mening med livet. Selv har jeg stor nytte av bahá'í-skriftene når det gjelder å få motivasjon og drivkraft i hverdagslivet, blant annet som student. Da får jeg satt kjærlighetsprinsippet ut i praksis. Uansett hvilke mennesker jeg har med å gjøre, så er alle likeverdige.


BAHJI: Bahá'u'lláh er gravlagt i Akka, Israel, omgitt av vakre hager. Foto: PRIVAT

BAHJI: Bahá'u'lláh er gravlagt i Akka, Israel, omgitt av vakre hager. Foto: PRIVAT

Les mer om hva bahá'íene gjør her:

Sasan Kamali